Om laiv i Grenland


Laivmiljøet i Grenland er ett av de eldre i Norge. Det hele startet på slutten av 80-tallet i hagen til Jan Helge Strøm på Heistad. Hobbitlegionen var det de bolde menn og en gang i blant en kvinne kalte seg. Vi kledde oss ut i gamle filler og dengte løs på hverandre med trestokker med skumgummir rundt. Det var gøy og vi klarte å få oss noen blåmerker. I '90 reiste Jan Helge til statene for ett år og morroa blei lagt på is når ikke han var der lenger. Sånn kan det gå. Mens Jan var i utlandet koste vi oss med blant annet ett par runder med Killer.

I '91 kom Jan Helge tilbake til Norge hvor han hadde rota seg bort i SCA miljøet (mener jeg å huske) og ballene begynte å rulle for videre utvikling av miljøet. En eller annen gang i løpet av dette året arrangerte Jan Helge Strøm, Trond Wingård Larsen og Rune Myrland en kort AD&D simulering, og noe seinere arrangerte Jan Helge Strøm en Ultima 6 laiv.

Dette gav mersmak og etterhvert blei Grenland Strategi og Rollespillforening (GSRF) etablert. GSRF arrangerte i sin leveperiode (1992-1994) to rollespillkongresser (GrenCon), ni simuleringer/laiver og tre julebord. I tillegg var det noen driftige sjeler som arrangerte noe på egenhånd. Jeg kan nevne Mona Darud Johansens visstnok særdeles vellykkede (for de som fikk lov til å være med) "Simon Baums fødselsdag", som var en krimlaiv på en hytte.

GSRFs laiver - år for år

1992: Sommeren 1992 arrangerte Jan Helge, sammen med Trond Wingård Larsen og noen andre, den historiske inspirerte laiven "Oksum - 1163". Dette var en laiv lagt til ett ting i bygda Oksum året 1163. Det skulle velges en ny konge på landstinget i Bjørgvin og det måtte sendes en representant fra Grenlandsområdet. Det var tre store ætter som kjempet om å få representanten - disse var Mannevik, Gråtopp og Bratsberg. Det var også noen plott rundt gullhjelmen til Gregorius Dagsson. Laiven var morsom den - selv for en trell.
    På høsten var det en fantasy-laiv som sto på tapetet. Lars Wingård var hovedmannen bak morroa som i korte trekk inneholdt følgende elementer: En død og negravd alvekriger med noen mektige våpen som alle ville ha. Noen onde mennesker (Umjog Umjog Umjog blei det ropt i skogen). En erkeond magiker. En adelsfamilie som ville bygge ut bygda si og hogge ned alveskog. En gruppe alver som ikke ville at bygda skulle bli utbygd - standard fantasy setting som var ganske gøy.
    Rundt nyttår var det julebord/blot - gøy det au.

1993: Året startet med en Sci-Fi laiv arrangert av Rune Myrland og Erlend Arntzen. Settingen var slutten av 1700-tallet og ett romskip som samlet opp noen mennesker fra forskjellige deler av jorda. Noen nordmenn, amerikanske cowboyer, ett arabisk harem og noen Zulu-krigere. Dette var en vanvittig morsom laiv med mange spennende elementer og en god setting.
    i April var det min tur til å arrangere laiv, sammen med Lars Wingård. Dette var en laiv inspirert av Twin Peaks settingen bare at vi la det til en bygd i nordnorge og sagbruket var byttet ut med et lite skipsverft. For spenningens skyld puttet vi også inn en russisk okkupasjonsstyrke og en motorsykkelgjeng. Motorsykkelgjengen bestod av 2 personer, en motorsykkelbølle på en 350 kubikks DKW og en spjæling på tråsykkel med papplapp for  å lage motorlyd.
    På sommeren var det igjen duket for en "historisk" laiv. Settingen denne gangen var byen Skidan (Skien) anno 1319. Denne laiven blei arrangert av Jan Helge Strøm, Anders Restad, Erlend Artnzen og Tor Andre Wigmonstad. For første gang fikk vi besøk av laivere fra en annen kant av landet. Dette var en gjeng fra Trondheim som gjorde store inntrykk. Laiven var den første (og siste) firedagers laiven i GSRFs historie med mange morsomme hendelser. Blant annet et piratangrep og en skattejakt.
    På høsten hadde Odd Helge Gravalid laget en liten bonderomantikk laiv. jeg blei med som arrangør for å hjelpe litt til med det praktiske. Denne laiven blei kuttet med en dag men var vellykket for de som var der. Vi var så heldige å få lov til å låne noen hus i Brekkeparken i Skien. Perfekte hus til en slik laiv. Ingredienser på laiven - ett mord, familieintriger og mye annen morro.
   Selvfølgelig var det julebord igjen ved juletider.

1994: Dette var GSRFs siste driftsår. Laivåret startet med Odd Helge og undertegnede sin Star Wars episode 6.2 laiv. Til hjelp hadde vi også Kjetil Hoem og Espen Bjørnsen. Ikke verdens beste laiv, men utrolig lærerikt for oss. Selve settingen var satt til opprørsskipet Thrillion som reiste rundt i galaksen for å samle ambasadører til den nye republikken etter Imperiets fall. Største øyblikk - lyssabel duell.
    Neste laiv ut var en vampyrlaiv, basert på vampire rollespillet. Arrangør var Tor Andre Wigmonstad. Jeg kan dessverre ikke uttale meg så mye om denne laiven da jeg ikke var der selv.
    Andeby laiven som har blitt arrangert flere ganger var Lars Wingård sitt neste prosjekt. Med seg på løpet hadde han Anders Restad og Trond Wingaard Larsen. Påmeldingsskjemaet til laiven husker jeg at hadde følgende tekst: "Når tegneren er borte..." Bra setting som jeg dessverre aldri selv har spillt i.
    GSRFs første virkelige nedtur kom på sommeren. Sommerlaiven som skulle være en historisk laiv lagt til reformasjonen ble avlyst pågrunn av for få påmeldte.
    GSRF avsluttet sin levetid med ett julebord hvor alle fikk utdelt en rolle og det hele var en liten laiv som Lars Wingård hadde mekket. Fin avsluttning på en god periode.

Nytt juni 2003: Nå i år 2003 har GSRF bestemt seg for å gjennoppstå fra de døde og vi får se om de får leve lenger denne gangen. Deres første laiv i den nye levetiden er planlagt sommeren 2004 og skal være en lokalhistorisk laiv. Og når sommeren 2005 nærmer seg slutten virker det som planene nok en gang er lagt på is.

Selv etter GSRFs nedetid har det vært laivliv i Grenland. Flere grupper har de siste årene hatt pågangsmot nok til å sette i gang.

Full Moon

Full Moon er den arrangørgruppa/foreningen jeg ikke visste eksisterte og det virker som de ikke har gjort så mye ut av seg. Utfra det jeg har forstått satser de mest på Vampire spill og andre evenementer i denne sjangeren - lykke til folkens.
Hjemmeside: fullmoon.laiv.org

Vargh

Vargh er en liten landsby midt på ett kontinent i en fantasiverden. Øya har navnet Kyrn. Dette er en verden skapt av Espen Roligheten og Thomas Flaaten Fredriksen. De arrangerte sin første laiv sommeren 2001 og gjorde det bra. De hadde blant annet verdens søteste (og mest irriterende) SIS på denne laiven. De arrangerte del 2 av historien om Vargh sommeren 2002. Og i juli 2003 var tredje del. Sensommeren 2005 kommer 4 delen i denne laivføljetongen.
Hjemmeside: vargh.laiv.org

De kappekledde

De kappekledde er den andre aktive arrangørgruppen i Grenlandsområdet. De har for tiden avhold 2 laiver. Kampen om Cretia sommeren 2002 og Kampen om Cretia II sommeren 2004. Dette var koselaiver med lite vold og noen intriger og visstnok mye mat. Nattens Vrede var en laiv de hadde under oppseiling. Hva med dette som en dyster høstlaiv i 2006?
Hjemmeside: kappekledde.laiv.org

Dette var det jeg hadde om laivens historie i Grenland. Av kilder har jeg brukt arkivet og kalenderen på laiv.org og min egen hukkomelse. Hvis du føler at noe er utelatt, er feil eller har andre opplysninger så er det bare å sende meg en mail. Jeg oppdaterer gjerne informasjonen på siden.

Stian